Σύλλογος Ιστορική Οκογένεια των Φλεσσαίων.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.
Οι κυριότερες εκδηλώσεις που έχουν θεσμοθετηθεί από το Σύλλογο είναι:
Η κατ' έτος συμμετοχή στην αναπαράσταση της μάχης του Μανιακίου της 20ης Μαΐου 1825, στο Μανιάκι Μεσσηνίας, στην οποία θυσιάστηκε ο ήρωας της οικογένειάς μας Γρηγόριος Παπαφλέσσας για να είναι σήμερα όλοι οι Έλληνες ελεύθεροι.
Πέραν των ανωτέρω, οι σχέσεις αγάπης και καλής συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τους πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδος, Αμερικής και Αυστραλίας η Παν Μεσσηνιακή Ένωση, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παναγίου Τάφου, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΩΝ ΦΙΓΑΛΕΙΑΙΩΝ (ΖΟΥΡΤΣΑΝΩΝ) ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ» και πολύ άλλοι.
Ο Σύλλογος σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις του εθελοντική αιμοδοσία.. Στη διάρκεια του καλοκαιριού, γίνονται στα χωριά μας πολλές θρησκευτικές γιορτές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Ο σύλλογός μας ανακοινώνει κάθε χρόνο από, ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στα πλαίσια των σκοπών που υπηρετεί και των δυνατοτήτων του.
Τα ταμπούρια του Παπαφλέσσα.
Ο Γρηγόριος Δικαίος, ο επονομαζόμενος Παπαφλέσσας, είχε ήδη διανύσει μια πολυτάραχη πορεία όταν έφτασε η ώρα της τελικής κρίσης. Η ώρα αυτή είναι για τους αληθινούς άντρες η πιό σπουδαία, όταν ή σκυφτός οπισθοχωρείς ή όρθιος περνάς κατευθείαν από το πεδίο της τιμής στο αρχαίο
λιβάδι των ασφοδελών. Ο Παπαφλέσσας ήταν από τη φύση του άνθρωπος ανυποχώρητος κι αγύριστο κεφάλι. Στην ώρα της ανάγκης έκανε γρήγορα την επιλογή, έβγαλε την αρχοντική του φορεσιά, έβαλε το σπαθί και τα πιστόλια στο ζωνάρι και διάλεξε με παρρησία τον θάνατο του πολεμιστή.
«Πηγαίνω να πολεμήσω, πατριώτες και ή θα νικήσω τον Μπραϊμη ή θα σκοτωθώ. Και θα μάθετε σκατόβλαχοι πως ξέρει κι άλλος να πολεμάει τους Τούρκους, όχι ο Γέρος μοναχά!».
Κι έτσι έφτασε στο Μανιάκι, να πολεμήσει τους αράπηδες, να πεθάνει και να δοξαστεί. Χωρίς δισταγμούς, χωρίς επιφυλάξεις, χωρίς ενδοιασμούς. Κι όταν οι δικοί του τον προτρέπανε ν’ ανέβει στα ψηλώματα του βουνού για μεγαλύτερη ασφάλεια τους απαντούσε πως...
«εγώ δεν ήρθα εδώ να μετρήσω το στρατό του Μπραϊμη, πόσος είναι από τα ψηλώματα, ήρθα να πολεμήσω... Καθήστε εδώ να πεθάνουμε σαν αρχαίοι Έλληνες! ».